START PRODUKTIONSGRUPPER KONSERTER VERKSAMHET COMA FESTIVAL NYHETER LÄNKAR KONTAKT IN ENGLISH
pil STARTSIDA pil pil pil pil pil pil pil IN ENGLISH
  PEDAGOGISK VERKSAMHET MÄSTARKLASSER KURSER/SEMINARIER EA-STUDIO CD-PRODUKTION WNMD  
pil PEDAGOGISK VERKSAMHET MÄSTARKLASSER KURSER/SEMINARIER EA-STUDIO CD-PRODUKTION HISTORIK pil


CoMA CoMA - ett kortfattat historiskt perspektiv
CoMA
Från och med 1 januari 2003 har ett länge planerat samgåendet mellan stiftelserna Musik i Skåne och Musik i Kronoberg blivit verklighet. I det nya aktiebolaget Musik i Syds ägardirektiv, per 25 september 2002, står att läsa: ”Den nutida konstmusiken ges en tydlig plats i företagets verksamhetskoncept. Den tidigare verksamheten i Skåne och Kronoberg drivs vidare. En särskild avdelning för nutida musik, med eget namn, etableras i Växjö…”.
Från 1 januari 2003, således, är CoMA en realitet. Två personer, en konstnärlig-/verksamhetsledare samt en producent arbetar med att utveckla CoMA till ett kraftfullt center för den nutida konstmusiken. Här står, utöver egna produktionsmedel, hela Musik i Syds resurs för ekonomisk hantering, viss marknadsföring samt kontor och drift etc. till förfogande.
Själva upprinnelsen till CoMA står att finna i det mångåriga samarbetet mellan föreningen Media Artes och den tidigare länsmusikavdelningen i Växjö, Musik i Kronoberg. Med nytänkande och idéflöde har Media Artes sedan början av 1980-talet, med ett växande stöd från Musik i Kronoberg, vuxit i en omfattning som sprängt ramarna för vad som rimligen ryms inom en ideellt verksam förening. Med gemensamma ansträngningar har skapats förutsättningar för en fortsatt expansion; ”bördan” har fördelats och rollerna har renodlats. Därmed har också CoMA, omgående, kunnat starta sin verksamhet på en hög produktionsnivå, detta genom att ta över ett utökat ansvar i det samarbete som förevarit mellan Musik i Kronoberg och föreningen Media Artes. Samarbetet, som nu fortsätter mellan CoMA och Media Artes, kommer att fortgå men rollerna kommer således att renodlas. Media Artes vars ideella förutsättningar fått allt svårare att matcha en expanderande och självpåtagen roll som nav i ett sydsvenskt, nutida musikliv, återgår till att mer eller mindre, koncentrera sig på ”enbart” en kraftfull konsertverksamhet. Därmed kan verksamheten sammanfattas på följande sätt:
En omfattande konsertverksamhet med frilansande musiker och ensembler (i samverkan med Media Artes)
Driften och handhavandet av Blomdahl Studion: elektroakustisk produktionsstudio för yrkesverksamma tonsättare, men också för kursverksamhet med pedagogiska förtecken (i samverkan med Media Artes)
Produktion: upplägg/genomförande av tidigare Växjö Elektronmusikfestival, nu under nytt namn: CoMA FESTIVAL - Art Music for the Future (i samverkan med Media Artes)
Pedagogiskt framtagna produktioner med nutida musik för lågstadie och förskola
Kompositionsbeställningar
CD-produktion
Samarbete med Växjö Universitet: kompositionsutbildning, master classes, kurser och seminarier
Samarbeten, kontakt- och nätverksbygge av både nationell och internationell karaktär
Produktionssamarbeten med andra konstformer: frilansande grupperingar: dans, poesi samt med Italienska Palatsets konstnärskollektiv: bildkonst, EA-/video-kurser etc.
Utöver ovanstående driver CoMA också en projektverksamhet till vilken är knuten två ensembles in residence och två composers in residence samt konsertarrangörer. Denna verksamhet är uppbyggd på två självständiga produktionsgrupper och verkar utifrån ett genomtänkt helhetskoncept vilket säkerställer CoMAs ideologiska och långsiktiga perspektiv.
Media Artes differentierade och mångåriga verksamhet har gett erfarenhet och kunskap om den potential som döljer sig i det svenska, nutida musiklivet, en potential emellertid som svårligen låter sig infångas. Tonsättaren och musikern präglas ofta av en individualism som inte nödvändigtvis, per automatik, gynnar spridandet av musiken i sig. Med andra ord, den nutida konstmusiken har stort behov av en öppen kommunikation med sin omvärld; en vederhäftig marknadsföring som utifrån ett pedagogiskt perspektiv kan locka, inte minst en ung generation. Samtidigt döljer sig i musiklivet en kraftfull potential – konsertarrangören - en kommunikativ brygga och den kanske viktigaste länken i sammanhanget. Denna, alltid väl motiverade och hängivna eldsjäl, saknar emellertid både tillräckligt och rätt anpassat stöd, såväl ekonomiskt som praktiskt.
Utifrån dessa tankegångar har ambitionen vuxit att genom CoMA, inom ramarna för Musik i Syd, skapa ett center för den nutida konstmusiken, ett center som kan samla upp de goda krafterna, initiera, stötta, länka samman; som kan vara den mittpunkt kring vilken den nutida konstmusiken kan expandera, utifrån rätt anpassade förutsättningar.

(TL 03 07 09)
CoMA

Copyright © CoMA, Konserthuset, Västergatan 13, 352 31 VÄXJÖ, 0470-70 03 04,