media artes

kalender

”Made for duo FriBerg”

Växjö Konsthall den 2 November 2013 kl. 16:00

Per Friman, saxofon och Joakim Berg, slagverk

Kammarmusikensemblen duo FriBerg har under sina 10 första år gett ett stort antal turnéer och fristående konserter samt släppt en egen skiva. Man har också hunnit med att uruppföra verk av välrenommerade tonsättare.

Fri entré

j

Konserten ”Made for duo FriBerg” består enbart av musik som är skriven och beställd av duo FriBerg. Här uruppförs Thomas Liljeholms verk ”Figures and Transitions”. Utöver uruppförande blir det musik av Tobias Broström, Andrea Tarrodi och Daniel McCarthy.
Duon består av de båda smålänningarna Per Friman (saxofoner) och Joakim Berg (slagverk) som var för sig har en egen karriär som solister och orkestermusiker. Tillsammans i duo FriBerg har de hittat ett alldeles eget färgsprakande uttryck i musiken och tagit både befintlig repertoar och transkriptioner till en helt ny nivå!
Konserten arrangeras av Media Artes i samarbete med Växjö konsthall och Musik i Syd.

Figures and Transitions
for alto saxophone and percussion (2012)
by Thomas Liljeholm

Visionärt och innovativt tänkande, mod och personlighet är egenskaper som vi förknippar med tonsättarens kreativa person. Vad vi ofta glömmer är den inspirationskälla som musikern med hög kompetents erbjuder, en aspekt som kan få avgörande betydelse för tonsättaren och hans verk – ett samarbete i ordets bästa mening. Sedan flera år har jag haft en nära kontakt med Duo Friberg, en lysande ensemble, vilket lett fram till ett samarbete som nu resulterat i ett nytt verk, beställt av och tillägnat denna duo.

Titeln, Figures and Transitions, beskriver verkets idé och uppbyggnad: Gestalter, korta händelseförlopp som genom övergångar fogats samman. Dessa övergångar har under själva kompositionsarbetet vuxit och getts växande utrymme och betydelse vilket influerat verket i en rapsodisk riktning. Som motvikt till denna fragmenterade karaktär kan man se det klingande materialet i sig självt: de konsekventa och sammanlänkande strukturerna. Med sina återkommande, igenkännbara och associativa ögonblicksbilder bidrar dessa till verkets balans och sammanhållning.

Thomas Liljeholm