media artes

kalender

Linda Olah - Solo!

Galleri Italienska Palatset, Växjö den 15 Mars 2014 kl. 13:00

Soloröst och elektronik, en resa som leder oss igenom olikfärgade vokala landskap. Vernissage med Bertil Ingebjörks bilder.
Fri entré

j

Arr: Media Artes och Växjö konsthall i samarbete med Riksförbundet Arrangörer av Nutida Konstmusik, med stöd av Musik i Syd, Växjö kommun och Kulturrådet

PRESS!
Mitt arbete med solo röst och elektronik inleddes som ett försök att utforska djupet och sårbarheten hos en enda röst. Varje improvisation och komposition härstammar från den akustiska rösten och några av kompositionerna förblir också akustiska, medan andra utökas med elektronik. Elektroniken kan sträcka sig från att vara mer eller mindre närvarande men min användning av elektroniken är strikt hållen som ett sätt att utvidga rösten, inte som ett sätt att lägga till ett extra instrument. Genom att försöka utforska och utnyttja det stora utbudet av spektra som rösten har att erbjuda musiken, kommer det utav detta sätt att arbeta, är mångsidig och löper därför en risk att bli splittrad - något som jag försöker motverka genom att arbeta med ett mycket precist uttryck. Resultatet av detta arbete blir kompositioner som leder oss igenom olikfärgade vokala landskap.

OM MIG:
Linda Olah har en bred erfarenhet av att arbeta med musik och improvisation, i både professionella sammanhang och i utbildning. 2007 påbörjade hon sin Bachelor-utbildning på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg som en av de yngsta eleverna som någonsin antagits till jazz-programmet, senare fortsatte hon med ytterligare musikstudier vid musikkonservatoriet i Paris; (Conservatoire National Supérieure de Musique et Danse de Paris). Linda är en väl renommerad sångerska och har fått flera prestigefyllda stipendier och priser, några av de senaste är SEB's stora musikstipendium för lovande musiker samt Kungliga Musikaliska Akademiens stora Nationella stipendium. Vid sidan av hennes utbildning har hon varit aktiv inom flertalet musikaliska konstellationer och grupper med vilka hon har turnerat och spelat med i bland annat England, Australien, Indonesien, Ungern, Kroatien, Västindien och Frankrike. Under dessa utlandsturnéer har hon spelat på scener som bl a Operahuset i Sydney, Centre Georges Pompidou, Le Louvre och Cite de la Musique i Paris, Nefertiti i Göteborg och Stadshuset, Fasching, Glenn Miller Café och Nalen i Stockholm. Linda har nyligen tagit sin masterexamen med inriktning musiker/improvisation vid Högskolan för Scen och Musik.!