media artes

kalender

Ensemble On Edges

Växjö Konsthall den 27 April 2014 kl. 16:00

Ensemblen On Edges består av Marsel Nichan och Leif Karlborg.
Ensemblen startades 2013 efter flera års förarbete och vår tanke var att ge den nutida musikscenen ett nytt perspektiv. Med en blandning av nutida konstmusik, elektronik och folkmusik från hela världen skapar /experimenterar vi fram nya kompositioner. Vi har nu i början av vår resa valt att arbeta med det gamla traditionella folkinstrumentet duduk från Armenien. Duduk, som inte använts tidigare i den experimentella, EAM och nutida konstscenen, ger ett nytt innehåll, atmosfär och känsla för detta konstuttryck. Duduk har en säregen vemodig ton som väcker känslor och berör. Marsel och Leif valde att hålla kvar vid de gamla/traditionella spelsätten men har även experimenterat fram nya spelsätt för att modernisera instrumentets språk. Österländsk och västerländsk musikkultur, sida vid sida, som aldrig förr!
Fri entré

j


Utdrag ifrån konserten: www.youtube.com/watchv=vk5NP-_JyyY

Marsel Nichan är en mångsidig tonsättare som bor och verkar i Stockholm.
Marsel började sina kompositionsstudier för Hans Parment i Växjö, först på Växjö kulturskola och sedan vid Linné Universitetet. Han har även studerat musikvetenskap för Boel Lindberg, EAM för Anders Blomqvist och Marcus Wrangö och är aktiv bl.a. vid EMS (Elektronmusikstudion) samt Fylkingen. Han kombinerar ofta elektronisk musik med akustiska instrument men skriver även större ensemble– och orkestermusik.

Marsel jobbar sedan 2012 med sitt nystartade skivbolag och är aktiv som producent och arrangör. Marsel Nichan balanserar som tonsättare ständigt mellan flera kulturella inspirationskällor. I den meningen är han en tidstypisk representant för en ung, växande tonsättargeneration som allt mer låter sig påverkas – intryck/uttryck - från ett mångkulturellt samhälle. För Marsel personligen formas inte denna sammansatta mångfald till separata infall, dekorativa färgklickar, utan snarare till en slags konstnärlig helhet, en oupplöslig komposit eller legering. Han gräver i den globala myllan. Dagens expansiva ljudlandskap utgör en skattkista för hans skapande, en ständig källa till inspiration och förnyelse.

Leif Karlborg har sin bas i Stockholms Saxofonkvartett, där han verkar som kammarmusiker med inriktning på nyskapande musik.
Tillsammans med sin ensemble har han gjort framträdanden i hela världen.
Han samarbetar ofta med många andra konstutövare, framför allt tonsättare, men bidrar även till utvecklingen inom den nutida konstmusiken genom att genomföra seminarier och workshops. Mer än femhundra verk har skrivits för och uruppförts av Leif Karlborg och Stockholms saxofonkvartett. Leif Karlborg arbetar i stor utsträckning i gränslandet mellan den noterade nutida konstmusiken och improvisation. Det innebär utblickar åt olika håll och kontakt med en ny publik.