media artes

kalender

Agnes Mercedes med Melodic Fairytales

Media Artes, X-Scenen, Italienska Palatset i Växjö den 25 Oktober 2014 kl. 13:00

“Hennes kreativitet och idérikedom är så stor att man frågar sig om hon är galen eller genial, men hur det än förhåller sig med den saken är dessa melodiska sagor mer än bara musik. De är konstverk”. -Zero Music Magazine
Agnes performance sker i samband på Galleriet då Karin Erixon visar sin konst.
I samarbete mellan Galleri Italienska Palatset.
Fri entré

j

Agnes Mercedes har det senaste året främst turnerat intensivt landet runt, då hon hunnit med att besöka de flesta svenska städer och givit omkring 200 konserter. Hon har redan en omfattande målgrupp, eftersom hon uppträtt både på “vanliga” scener och festivaler såsom exempelvis Mejeriet, Debaser, Frizon, Nybrokajen 11, men även på konsthallar och nutida konstmusik-arrangemang som Norbergfestivalen, Fylkingen och Tensta konsthall. Hennes musik är fylld av ordfrosseri och poesimani. Emellanåt liknar det ett helt eget språk, som hon kallar ”Sprak- språket” – en blandning av bortglömda dialekter, japanska palindrom, ord med sur-, söt- och ibland salt eftersmak. Rösten kan plötsligt låta som en skönsjungande seriefigur, för att nästa sekund transformeras till en val med vattenklanger i rösten. Och allt detta ramas in av strössel-ljud, till ett beat av slagverksliknande pianospel. Ett uttryck skapat för alla mellanrads-meningar och mellanrums-taktarter i tillvaron.

Detta ord- och ljudfrossande började redan då hon var småtting. Då föräldrarna allt som oftast satt och redigerade ljudband med diverse intervjuer, blev en hög av utklippta missljud hennes främsta lekhörna, där hon satt och tuggade på resterna från olika inspelade konversationer. I tonåren -på gymnasiet- kastades hon in i cirkusens värld fylld av lindansande, stränga ryska pedagoger, och en tillvaro av män och kvinnor som hellre gick på händerna än med fötterna. När det var dags för lunch kunde det hända att de åt upp sina bestick innan måltiden var serverad. Många av Agnes vänner bor i vagnar och kojor, på bergshällar och i träd – eller reser helt enkelt runt med sina ekipage kors och tvärs i livet. Det är denna verklighet som återspeglas i de melodiska historier hon skapar, där varje låt utgör ett eget kapitel ur den musiksaga som skivan bjuder på. De flesta som upplevt Agnes musik anser att hon skapar något helt unikt och nytt:..

“Agnes Mercedes -En av våra underbaraste musikakter någonsin, och samtidigt mest svårbeskrivna dito.. Ägna inte resten av ditt liv att ångra att du missat detta!”

-George Kentros, konstmusiker

“Fantastiskt med unga människor som går sin egen väg, jag är grymt imponerad!!”

-Stefan Sundström

Agnes arbetar även med musik- och ljudsättning av andras projekt, bl.a för SR via föreningen Fanzingo. Hon har varit ansvarig ljudillustratör för radioprogrammet “Underlandet”, samt även skapat ljudsättningar till diverse utställningar, på beställning från de olika konsthallar hon inkluderat i sina turnéer. I dagsläget komponerar Agnes ett antal beställningsverk till flera kommande dokumentärfilmer, med stöd från Svenska Filminstitutet. Ett omfattande stipendium från STIM banade vägen för hennes aktuella debutalbum, som spelades in på Elektronmusikstudion i Stockholm och mastrades av Sören von Malmborg på Cosmos Mastering. Tänk dig att du spelar två radiokanaler samtidigt – som stämman från en död dront och Askungens kör av möss – och du börjar närma dig upplevelsen av Melodic Fairytales. Har du någon gång befunnit dig i en kristalltäckt igloo, fylld av tomtebloss och hjortfällar, tillsammans med människor från när och fjärran? Om inte, så tar denna skiva med dig dit – på ett detektivuppdrag och en upptäcktsresa, ner under golvet och sedan vidare till djurens rike, där varje get har en egen brevlåda och damasker på fötterna. En av låtarna handlar om tiden då hon jobbade på olika gårdar bland stenar, jord, rotfrukter och salladsblad, där hon bl.a träffade denna get vid namn “Hampus”, som oftast fick fler vykort än sin husbonde. Istället för att läsa dem, åt han helt sonika upp dem i ett nafs, och fick därmed en ordentlig smakretare av vad de faktiskt innehöll.

På samma drastiska vis influerar och distraherar Agnes alla möjliga och omöjliga sorters människor och varelser med sitt kompromisslösa sätt och finurliga uttryck. Likt en up-popping minihäxa från rännstenen, som påminner om de väsentliga pusselbitarna i tillvaron om de förträngts längst ner i byxfickan. Pop-up-poem-pop när den är som bäst helt enkelt!

“Det är stor konst!” -Erik Mikael Karlsson, SR