media artes

kalender

En tystnad som väcker världen

Växjö Konsthall den 15 September 2018 kl. 16:00

Ida Höög - Blockflöjter
Titeln på programmet är hämtad från en dikt av den spanska poeten Ada Salas, som verkar inom traditionen av poesía del silencio - tystnadens poesi. Programmet innehåller musik som på olika sätt undersöker möjliga relationer mellan ton och tystnad och mellan instrumentet och den mänskliga rösten.
Fri entre!

j

Programmet innehåller ett uruppföranden, Ghost Town av Martina Tomner för subkontrabasblockflöjt och liveelektronik. Utöver detta spelar Ida verk av bl a Stefan Klaverdal, Patrik Jarlestam och Jesper Nordin. Ett par klassiska stycken i den nutida blockflöjtsrepertoaren presenteras också, Hymn från 1980 av den japanske tonsättaren Ryohei Hirose och Lux Aeterna av tysken Markus Zahnhausen.

Blockflöjtisten Ida Höög har studerat på Ingesunds folkhögskolas musiklinje för Anna Wallin och har en masterexamen från Musikhögskolan i Malmö, där hon studerade för Cecilia Kjelldén. Fjärde utbildningsåret var hon utbytesstudent vid konservatoriet i Utrecht, Nederländerna. Under sista året i Malmö tog Ida regelbundet privatlektioner för Heiko ter Schegget, Utrecht. Hon har även deltagit i master classes för Peter Holtslag, Conrad Steinmann och Dan Laurin.

Ida spelar bland annat i internationella blockflöjtsensemblen Oriana och Medeltidsensemblen Ambrosia. Vid sidan av dessa gör hon soloprogram med musik från medeltid, barock och nutid.

Något som Ida ägnat sig mycket åt att på olika sätt främja nyskriven och improviserad musik, både som musiker och producent. Ett flerårigt samarbete med den malmöbaserade tonsättaren Martina Tomner resulterade hösten 2016 i den musikdramatiska föreställningen Thanatos, med stöd av Konstnärsnämnden. De två har tidigare skapat En studie i instängdhet (2014-15), som kom till med medel från Konstnärsnämnden, Musikverket och Region Skåne.

Ida är sekreterare i malmöbaserade C-Y ContemporarY, en förening för samtida musik och ljudkonst, och vice ordförande i RANK - Riksförbundet Arrangörer av Nutida Konstmusik.


Preliminärt program:

Ghost Town - Martina Tomner

Islanded in a Stream of Stars - Patrik Jarlestam

Inevitabilini - Jesper Nordin

Birds of Passage - Martina Tomner

Hymn - Ryohei Hirose

Improvisation för subkontrabasblockflöjt och effektpedal "Ruiner" - Ida Höög

Lux Aeterna - Markus Zahnhausen

Eyes like a Flame of Fire - Stefan Klaverdal