media artes

kalender

Stensöta + Louise Magnusson

Växjö Konsthall den 12 Oktober 2019 kl. 16:00

STEIN
Skog. Träflisor. Metall. Mossiga stenar. Ljudet av skogsmaskiner. Trädsus. Sågklingor mot trädstammar. Stensöta skapar ljud med hjälp av trä och Louise Magnusson låter sågklingor vibrera. Att tillsammans skapa ljud från material som lika gärna kunde ha använts till att skapa värmeenergi, är något oerhört vackert
- Fri entré -

Under 2018 uruppförde Stensöta verket STEIN av Louise Magnusson, vilket bygger på Magnussons kompositionsteknik taktila partitur. Om musik har en fysisk påverkan så borde en fysisk påverkan kunna bli musik. I ett taktilt partitur används endast olika ytor som musikerna känner på, men aldrig ser. Arbetet med STEIN innebar ett nära samarbete mellan Magnusson och Stensöta vilket gruppen nu vill fortsätta med detta konsertprogram!

I den här konserten ger Stensöta musik ur sin repertoar med tonsättare som Ellen Lindquist och Corinne von Dardel. Louise Magnusson spelar solo på sågklingor och elektronik. Tillsammans framför de även en improvisation där Stensöta och Louise ljudvärldar möts. Konserten avslutas med verket STEIN.

Om de medverkande:
Stensöta är Karin Wiberg, violin och Ellen Sjö Sander, marimba, frilansande musiker hemmahörande i Göteborg. Stensöta brinner för att ta fram ny musik i samarbete med tonsättande kvinnor.
Duon samarbetar med olika tonsättare som komponerar direkt för dem, bland andra den isländska tonsättaren Bára Gísladottír och den svenska tonsättaren Corinne von Dardel.


Louise Magnusson är tonsättare, ursprungligen från Piteå i Norrbotten men baserad i Göteborg. Louise i huvudsak konstnärliga inriktning är bl.a. konceptuell notation för ensemble, EAM, noisemusik, samt komponerat musik för dans, film och teater.

Koncepetet som stycket STEIN baseras på en teknik som Louise utvecklad kallad konceptuell synestesi. Synestesi: ”... är ett neurologiskt tillstånd som innebär att två eller flera sinnen är sammankopplade. Vissa synesteter kan höra färger, andra kan se ljud.” Enligt teorin om konceptuell synestesi så borde sättet att ”tänka” som en synestet kunna läras ut i någon utsträckning.