media artes

kalender

Gothenburg Combo

Fria ordets hus den 23 Oktober 2019 kl. 18:00

Hur låter din favoritbok?
Hur låter Robinson Kruse av Daniel Defoe i toner? Hur låter Sagan om Ringen av J.R.R. Tolkien? Och hur klingar Yoko Ono, Edith Södergran och John Steinbecks texter översatta till musikens språk? På vilket sätt kan musiken påverka din upplevelse av ett litterärt verk? Och hur kan ett litterärt verk påverka din upplevelse av musiken?
Konserten görs i samverkan med Det Fria Ordets Hus.
- Fri entre -

j

Tolv av Sveriges främsta svenska komponister med en spännvid från såväl norr till söder som öst till väst har specialskrivit var sitt stycke till detta program med inspiration utifrån en litterärt verk. Tolv fantasieggande musikaliska fantasier byggda på komponisternas favoritböcker! Flera av tonsättarna kommer dessutom att vara på plats för att berätta om sina största läsupplevelser och sin musik!

Med The Gothenburg Combo-gitarr.
Musik av Henrik Strindberg, Sofia Jernberg, Erik Peters, Anna-Lena Laurin, Thomas Liljeholm, Jenny Hettne, Sven-David Sandström, Lina Nyberg, Max Käck, Anne Pajunen, Anna Eriksson och The Gothenburg Combo.

Med stöd från Statens Kulturråd.

The Gothenburg Combo består av gitarristerna David Hansson och Thomas Hansy och har med sitt enastående musikaliska samspel, sitt rasande skickliga och originella gitarrspel, sina omväxlande och omtumlande konserter och sin ovanligt starka scennärvaro rönt stor uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. Med flertalet turnéer i Sydamerika, Nordamerika, Asien, Australien, Nya Zealand och Europa samt sex prisbelönta och kritiker-hyllade album är The Gothenburg Combo idag en av Sveriges mest aktiva ensembler internationellt och nationellt.Hur låter din favoritbok?

Hur kan musik påverka din upplevelse av ett litterärt verk? Hur kan ett litterärt verk påverka din upplevelse av musik? Vi vill väcka en nyfikenhet och upptäckarglädje inför nya upplevelser: Jag vill läsa mer! Jag vill lyssna mer!

Tio svenska komponister med en spännvid från såväl norr till söder som öst till väst har specialskrivit varsitt 5 minuters stycke till detta program med inspiration utifrån en litterär förlaga. Tio fria musikaliska fantasier byggda på komponisternas favoritböcker. Dessa verk ingår i konserten:

Erik Peters: Nollpunkt (nr. 9) (Jag närmar mig en nollpunkt där allt är du av Kristian Lundberg)

Thomas Liljeholm: 28 years in 5 minutes (Robinson Kruse av Daniel Defoe)

Anna Eriksson: The Paper Palace (Orakelnatten av Paul Auster)

Anna-Lena Laurin: Rivendell (Sagan om Ringen av J.R.R. Tolkien)

Max Käck: Fragment 30 (Om Naturen av Herakleitos)

Sofia Jernberg: Grapefruit (Grapefruit av Yoko Ono)

Sven-David Sandström: Dagen svalnar (Dagen Svalnar av Edith Södergran)

Henrik Strindberg: Älsklingsleken (The Favorite Game av Leonard Cohen)

Jenny Hettne: Sweet Thursday (Sweet Thursday av John Steinbeck)

Anne Pajunen: Back to Play (Geography and Plays av Gertrude Stein)

I programmet inkluderar vi även musik ur vår egen svit "Seascapes-20 000 Leagues Under the Sea" inspirerad av Jules Vernes "En Världsomsegling Under Havet" Musiken gavs ut på skiva 2017 och fick lysande recensioner:

”Det är ett hisnande akustiskt äventyr de bjuder på. De får det okända att gripa tag i en och drar en med sig. Man snappar efter luft, och ger upp, men blir levande igen på ett förunderligt sätt. I ett oceaniskt element som kanske inte är så främmande ändå.” Martin Nyström, Dagens Nyheter (http://www.gbgcombo.com/images/content/DN2017.png)

"Det är en fullträff. Gitarrduon The Gothenburg Combos album ”Seascapes” som bygger på Jules Vernes bokklassiker "En världsomsegling under havet" är akut miljöpolitik i musik­minimalistisk dräkt i de smältande polernas och döende korallrevens tid.” Hanna Höglund, Sydsvenska Dagbladet (https://www.sydsvenskan.se/2018-02-13/akut-miljopolitik-nar-steve-reich-moter-kapten-nemo)

”Deras samspel känns lika minutöst genomtänkt som ledigt och intuitivt: gitarrerna antar rollen som berättarröster. Kapten Nemo skulle lyfta på sin kaptensmössa!” Jan Gradvall, Di Weekend
(http://www.gbgcombo.com/images/content/di.png)

”Efter att ha badat i timmar i dessa underbara musikers tonkaskader, med skivan på repeat, låtit mig dras med i malströmmen och svävat med dem över korallreven finns bara ett givet svar. Den här skivan är fantastisk!” David Härenstam, Opus Magasin (http://www.gbgcombo.com/images/content/Opus17.png)

Projektet handlar om musik och litteratur. Hur beskriver olika komponister sitt favoritverk inom litteraturen? Vilka processer kan ett litterärt verk "skaka igång"? Kan man fånga essensen av ett konstnärligt litterärt verk på 5 minuter? Musiken i projektet blir en första, eller en ny, ingång till ett litterärt verk. Det litterära verket blir samtidigt en ingång till den nya musiken. Hur påverkar dessa varandra? Målet är att lyssnarna ska känna inspiration och att det väcks en nyfikenhet och upptäckarglädje inför nya upplevelser: Jag vill läsa mer! Jag vill lyssna mer!

The Gothenburg Combo David Hansson, Thomas Hansy TGC är kända för sin stora musikaliska uttrycksförmåga, sitt täta samspel, sitt hantverk och för sin sällsynt goda förmåga till kommunikation med publik i alla åldrar. Med 18års konserterfarenhet över hela världen och samarbeten med framstående kulturarbetare från olika konstformer räknas de idag till en av Sveriges viktigaste ensembler. Med allt från turnéer, föreställningar för barn och vuxna, utgivning av 6 skivor (bla. årets klassiska skiva i DN, manifestpris-vinnare) konstnärliga ledare för kammarmusikfestivalen på Gunnebo slott, tvärkonstnärliga samarbetsprojekt, vinnare av ”13eme Concours Internationale de Guitare en Duo”, arrangörer och kompositörer så placerar sig TGC som en av de mest produktiva ensemblerna idag. Se gärna hemsidan. Där kan man läsa vad recensenter runt om i världen tycker. www.gbgcombo.com