media artes

kalender

NUTIDA KONSTMUSIK MED DEN BOSNISKA ENSEMBLEN SONEMUS

Norrtullskolans aula, Växjö den 26 Februari 2007 kl. 19:00

Sonemus, ung ensemble från Sarajevo som spelar nutida musik från Bosnien och dess grannländer.

Sonemus Ensemble
Konstnärlig ledare: Ališer Sijariæ

Sonemus är en ung, bosnisk ensemble för nutida musik, bildad 2001. Konstnärlig ledare är tonsättaren Ališer Sijariæ, och på denna turné spelas musik från Bosnien och dess grannländer.

Sonemus, som står för the Society Of New Music Sarajevo (och även betyder ”Låt oss höras”), består av åtta musiker, som spelar flöjter, klarinetter, violiner, cello, piano och slagverk. Samtliga är framstående solister och kammarmusiker i många sammanhang.

Ibland utökas numerären upp till 16 musiker för att vissa verk ska kunna framföras, och ensemblen har kontinuerlig kontakt med en lång rad instrumentalister, jämte tonsättare som komponerat direkt för Sonemus.

Förutom konserter med verk av samtida komponister, har Sonemus givit konserter med musik av 1900-talets stora stonsättare, från ”den nya Wien-skolan” med Berg, Schönberg och Webern till Ligeti, Cage och Kurtág, för att nämna bara några.

Vid sidan av konsertverksamheten, som även omfattat framträdanden även utanför Bosnien och Herzegovina, har Sonemus samarbetat med ensembler från andra länder och arrangerat konserter med bland andra den svenska KammarensembleN. Sonemus är också värd och medelpunkt för en egen festival för ny musik i Sarajevo.

I Sverige framförs svensk, bosnisk och europeisk musik i övrigt. Turnén ingår i Rikskonserters pågående utbytesprojekt "Musical links 2005-2007" med Bosnien och Herzegovina, Kroatien, Makedonien, Serbien och Montenegro samt Slovenien.