media artes

kalender

Stockholms Saxofonkvartett

Växjö Konsthall den 18 September 2010 kl. 16:00

Stockholms Saxofonkvartett drivs av en obändig lust att ständigt utforska och spränga gränserna för vad som sägs vara konstnärligt möjligt att åstadkomma

j

Stockholms Saxofonkvartett bildades 1969 och har med nuvarande besättning varit verksam i mer än tjugofem år. Per Hedlund, Leif Karlborg, Jörgen Pettersson och Sven Westerberg har specialiserat sig på svensk och utländsk kammarmusik för saxofoner och avancerad elektroakustisk musik – kvartetten har fått sig tillskrivet mer än 400 verk.

Deras sätt att arbeta har snabbt utvecklat deras stil och skicklighet och de tillhör våra absolut främsta interpreter på sitt mycket omfattande område. Stockholms Saxofonkvartett drivs av en obändig lust att ständigt utforska och spränga gränserna för vad som sägs vara konstnärligt möjligt att åstadkomma. De framträder ofta på internationella festivaler, i opera- och konserthus. Deras förmåga att väcka intresse för nutida musik kommer allt fler tillgodo sedan de skaffat egen studio i Stockholm


FRAMTIDENS MUSIK MED FRAMTIDENS PUBLIK ETT RANKPROJEKT
Media Artes involveras i en arrangörsutvecklande process i samarbete med designstrategen Ulrika Ljungberg. I en konsertverkstad för unga vill vi i Stockholms Saxofonkvartett väcka ungdomars nyfikenhet på ny och okänd musik. Samtidigt syftar konsertverkstaden till att stimulera ungdomarna till eget musicerande och eget skapande av musik.
I workshops och seminarier har vi tidigare mött elever på alla tänkbara nivåer från skolans yngre åldrar till gymnasienivån. De mest avancerade eleverna har själva skrivit musik och framfört den offentligt. Denna verksamhet har slagit så väl ut att vi i samarbete med RANK vill nå ut till en vidare krets av ungdomar.
/
Ulrika har på basis av sina professionella erfarenheter och sin långa kännedom om Stockholms saxofonkvartetts verksamhet kommer hon att tillsammans med Media Artes och två andra Rank-föreningarna inleda en upplevelse- och målgruppsanalys. Målet med analysen är att föreningarna ska förbättra sin kunskap om via vilka kanaler man kan utveckla och bibehålla det stora musikintresse som finns hos ungdomarna. Genom att finnas på plats och ställa frågor liksom genom att hjälpa ungdomar att formulera sig får arrangörerna reda på hur ungdomarna upplever konsertverkstaden och samlar kunskap för att själva ta fram nya projekt- och konsertidéer som resulterar i ett ökat engagemang hos ungdomarna.
I det arrangörsutvecklande arbetet utgår vi från ett kreativt förhållningssätt och använder kreativa metoder och idéer kring utveckling och marknadsföring av konsertprogram. Här är det inte skrivbordsprodukter som gäller utan att genom observation och i dialogform samla information för att behålla ungdomarnas intresse för ny musik.