media artes

kalender

Ensemble ISM

IOGT/NTO, konsertsalen Växjö den 24 Oktober 2010 kl. 15:00

En scenisk installation med nyskrivna stycken på temat sanning/lögn av ensemblens tre tonsättare.
Vad är sanning? Vad är lögn? Tonsättarens intention att vara ärlig är färskvara och varierar eventuellt under konsertens gång.

O/sanning scenisk installation med 3 nyskrivna verk på temat sanning/lögn

Medverkande:
Carin Bartosch Edström, sång och komposition
Catharina Backman, dragspel och komposition
Paulina Sundin, EAM och komposition
Richard Müller, cello och improvisation
Claudia Müller blockflöjt och improvisation

Ensemble ISM tolkar
O/sanning
En scenisk installation med nyskrivna stycken på temat sanning/lögn av ensemblens tre tonsättare.
Vad är sanning? Vad är lögn? Tonsättarens intention att vara ärlig är färskvara och varierar eventuellt under konsertens gång. Vill hon vinna ära, berömmelse och kärlek? Vill hon vara ärlig mot sina konstnärliga principer? Och vilka är i så fall de?

Hur mycket påverkas vi i vårt skapande av konventioner och förväntningar, från oss själva, publiken, kritikerna, kollegerna och inte minst institutionerna som kan tillhandahålla beställningar och därmed ekonomi och möjligheter att förverkliga projekt.

Människans intelligens är beroende av förmågan att anpassa sig i utsatta lägen.
För att överleva måste man hitta säkra vägar. Är det moraliskt klandervärt? Går beteendet att bryta utan att man riskerar sin position? Kolleger och kritiker uttalar sig ofta kategoriskt om andras verk. Har de rätt till detta? Har tonsättaren rätt att inte bli kritiserad? Tonsättare måste vinna erkännande för att få beställningar och få sin musik framförd.

Föreställning:
Varje tonsättare skriver 3 stycken på 3-4 minuter var. Ett ärligt, ett oärligt eller så vandrar sanningshalten in och ut ur stycket vid framförandet.

Under konsertens gång kommenterar juryn framförandet. De vet inte vad som är sanning och vad som är lögn. Är juryn ärlig? Försöker de vinna förtroende hos tonsättarna, musikerna eller publiken? Eller har de en egen agenda?

Kan man höra tonsättarens avsikter? Kan man avgöra tonsättarens intentioner bara genom att lyssna till musiken? Hur tungt väger det modernistiska arvet och konventionen för att bli erkänd?
Jury:
Juryn består av tre personer med olika bakgrund inom musikvärlden:

Den vanliga lyssnaren – En välutbildad musikälskare med stor erfarenhet av att lyssna på både nutida musik, klassiskt och pop.
Kulturchefen – En etablerad makthavare inom kultur.
Kulturkritikern – Vi har tillfrågat och fått ett ja från Per Sindig-Larsen, popjournalist på SVT med klassisk bakgrund.

På scenen finns både musiker och juryn.
Musikerna framträder i olika kostymer: Svart standard-nutida-musik, baddräkt, gala, poputstyrsel, vardagskläder, karriärkostym med knytblus ...

Domarna ska bedöma sanningshalten och det ärliga uppsåtet. Dessutom ska de komma med personligt utlåtande om musiken och konstnärens intentioner (som de inte känner till, men det de tycker att de kan utläsa).
Föreställningen är inte tänkt som ett jippo utan ska ses som en installation över samtidskonstens dilemma.

Tidsplan:
Kompositionsarbetet är redan igång. Instudering under sommaren 2010 samt framföranden sensommar/höst 2010. Vi tror att det kommer finnas ett stort intresse för vårt säregna projekt. Att bara göra en konsert känns för lite efter så mycket nedlagt arbete. Vår avsikt är därför att sälja vidare föreställningen till kammarmusikserier och även göra en miniturné utomlands. Till detta återkommer vi med ett nytt praktiskt upplägg med juryn samt en ny budget.

Föreställningens längd: ca 1 timme utan paus


Bakgrund:
Ensemble ISM är den enda ensemble i Sverige som så tydligt kopplar ihop komposition och uppförande med en specifik frågeställning och styr hela processen själva. Gruppen består av personer med den dubbla identiteten som tonsättare och musiker.

Namnet ISM är helt enkelt en lek med suffixet ”-ism” som sätts på olika riktningar och ideologier. Sen har det i förra projektet givit undertiteln ”Innovativt Smäktande Modernt”.
I projekt O/sanning står ISM för: ”Illusion Sanning Mygel”

Tillsammans utforskar vi kompostionens och tolkningens symbios där varje medlem har högst olika personliga perspektiv och smak.
Tolkningen står i direkt kommunikation med kompositionsarbetet när tonsättarna bildar en ensemble bestående av sång, dragspel, EAM, blockflöjter och cello.

Resultatet blir ett konsertprogram som fogar ihop alla nyskrivna verk och rör sig mellan mycket skiftande uttryckt där ljussättning och en visuell upplevelse ramar in den sceniska kommunikationen.

I stället för att bara skriva ett verk som ska ingå i en traditionell konsert har vi valt att styra arbetsprocessen från idéstadium till uppförande. Vi känner det som en befriande utveckling och nödvändighet i en konstnärlig samtid där tonsättarna ofta är alltför fjärmade från möjligheten att definiera de reella förutsättingarna för konstnärligt nytänkande.

Ensemblen bildades under sitt förra projekt Modern Romantik med nyskriven musik och filmprojektion. Föreställningen möjliggjordes tack vare bidrag från Konstnärsnämnden och Helge Ax:son Johnsons stiftelse.