media artes

kalender

Trio Trespassing

Växjö Konsthall den 3 Mars 2012 kl. 16:00

Trio Trespassing är en internationellt uppmärksammad ensemble inom den nutida musiken.Tillsammans har slagverksolisten Niklas Brommare, konsertmästaren Daniel Frankel och tonsättaren Jesper Nordin hittat en spännande blandning av direkt tilltal och konstnärlig fördjupning genom att blanda kompositioner och improvisationer, konstmusik och folkmusik, akustiskt och elektroniskt. För första gången får ni på denna turné höra Trio Trespassing i en ny tappning, med cellisten Åsa Åkerberg istället för Niklas Brommare.

j

Detta betyder självklart att repertoaren delvis har bytts ut, men själva grundidén ligger kvar - att blanda komponerade verk och improvisationer. Åsa Åkerberg
har dessutom tillfört repertoar och inspiration från sitt arbete med en av världens absolut främsta ensembler för nutida musik - ensemble recherche i Freiburg.
Under konserten kommer komponerade verk och styrda improvisationer ibland att flyta rakt in i varandra.
Delvis är detta ett uttryck för trions strävan att sudda ut gränserna mellan de olika beståndsdelarna, dels är det ett sätt för att försöka få dem själva och publiken att hitta ett annat lyssnande, mer intuitivt och mindre analyserande.

Medverkande
Åsa Åkerberg - cello
Åsa Åkerberg har varit stämledare i Hovkapellet på Stockholmsoperan och solocellist i Västerås Sinfonietta. Hon var medlem i KammarensembleN sedan starten 1984. Ett annat intresse har även varit att spela barockmusik och klassisk musik med tidstrogna instrument, vilket hon gjorde i Concerto Copenhagen, Stockholms barockorkester och Drottningholmsteaterns orkester. Sedan 2006 bor hon i Freiburg im Breisgau i Tyskland och är medlem i gruppen ensemble recherche. Det är en kammarmusikgrupp som specialiserat sig på nutida kammarmusik. Den har gjort hundratals uruppföranden och en mängd CD-inspelningar. Den arbetar ofta i nära sammarbete med tonsättare, och under hösten genomfördes bl.a. projekt med de tyska namnkunniga tonsättarna Helmut Lachenmann, Wolfgang Rihm och Jörg Widman. Under våren 2012 görs CD-inspelningar med musik av Hector Parra, Ramon Lazkano och Steven Daverson.

Daniel Frankel - violin
Daniel Frankel är konsertmästare i Västerås Sinfonietta sedan 2003. Han är också regelbundet inbjuden som vikarierande konsertmästare till många orkestrar runt om i Sverige. Frankel arbetar också som kammarmusiker och har som solist som framträtt med bland andra Stockholms Filharmoniska orkester. Han var fast medlem i Kammarensemblen under flera år och spelar regelbundet i Frankrike och Italien med Mahler Chamber Orchestra under bland andra Claudio Abbado, Pierre Boulez och Daniel Harding. Frankel har uruppfört en mängd verk skrivna direkt till honom och har gjort många cd- och radioinspelningar.

Jesper Nordin - elektronik
Jesper Nordins musik spelas runt om i världen på festivaler, konserter och i radio/tv. Hans orkestermusik har framförts av bland andra BBC Scottish Symphony Orchestra, Sveriges Radios symfoniorkester och Basel symfoniorkester. Hans kammarmusik spelas regelbundet av ensembler som l’Itineraire och Ensemble Orchestral Contemporain. Hans musik har blivit mångfaldigt prisbelönade i Sverige, Europa och USA. Under 2004-06 var Nordin SR P2’s Composer in Residence och under 2006 kom den hyllade porträttskivan ”Residues” med hans musik ut på SR records. Hans musik publiceras av Edition Peters.

PROGRAM
- Improvisation över ett tema av Karin Rehnqvist Karin Rehnqvist/Trio Trespassing styrd improvisation/realtidskomposition
- Bruissant Divise (1998) - 6‘ Gérard Pesson duo för violin och cello
- Remix av Bruissant Divise Gérard Pesson /Jesper Nordin elektronik
- Attack Trio Trespassing styrd improvisation/realtidskomposition
- Cri du berger (2004) - 11’ Jesper Nordin cello och live elektronik
- Dubbelkonsert-remix Jesper Nordin/Trio Trespassing styrd improvisation/realtidskomposition
- Uppsala, Sverige (2012) - 3‘ (uruppförande) Ricardo Eizirik cello
- Porto Allegre, Brasilien (2011) - 3‘ Ricardo Eizirik cello
- Improvisation över Porto Allegre Ricardo Eizirik /Trio Trespassing styrd improvisation/realtidskomposition
- Zürich, Schweiz (2011) - 3‘ Ricardo Eizirik cello
- Improvisation över Zürich Ricardo Eizirik /Trio Trespassing styrd improvisation/realtidskomposition
- calm like a bomb (2000) - 10’ Jesper Nordin violin och elektronik
- Postbomb Trio Trespassing styrd improvisation/realtidskomposition