media artes

kalender

Växjö LjudKonstFestival 2012

IOGT-NTO, Stortorget, Stadsbiblioteket, Växjö Konsthall den 5 Maj 2012 kl. 10:00

PROGRAM

IOGT/NTO
10.00 - 12.00 Seminarium på IOGT/NTO, Vattentorget, 2: vån, hörslinga.

12.00 - 13.00 Matpaus för den som känner att magen kallar (på egen bekostnad).

STORTORGET
13.00 - 14.00 Ljudvandring i centrala Växjö (från Stortorgets till Biblioteket)

BIBLIOTEKET
14.30 - 15.30 The Third Man/video/live med Erik Bünger på Galaxen, hörslinga

15.45 - 17.15 Paneldebatt på på Galaxen, hörslinga

KONSTHALLEN
17.30 - 18.00 Frukt/fika på Konsthallen

18.00 - 18.30 Performance med Anne Pajunen, hörslinga

18.45 - 19.15 Dans-performance , Anna Eklund, Björn Johansson Boklund, Hans Parment, hörslinga

Under hela dagen kan man känna, titta, lyssna till Jan Carleklevs och Tryggve Lunds installationer.

Nu har du chansen att spetsa dina sinnen och uppleva hur Växjö låter.
Växjö LjudKonstFestival vill sätta fokus på ljud- och bildkonsten – en festival för alla.
Samtidigt vill Växjö LjudkonstFestival väcka frågeställningen: Kan man göra detta utifrån den syn- och hörselskadades perspektiv? Den eviga frågan väcks åter till liv – vem berör konsten, vem berörs av konsten? Därmed tar Växjö LjudkonstFestival ett steg närmare den brännande tillgänglighetsfrågan – Växjö, en kulturstad för alla?

Under hela dagen kan man känna, titta, lyssna till Jan Carleklevs och Tryggve Lunds installationer på Växjö Konsthall


Dagens höjdpunkt blir ljudvandringen kl. 13.00 där du kan uppleva hur Växjö låter.
Med ögonbindel leds du av stans experter på Växjös ljudmiljö.

För mer info, kontakta:
Hans Parment, Media Artes hans.parment@mediaartes.net 070-5532555
Miralema Klokic, Arrangera för flera miralema.klokic@handikappkunskap.se 0703- 940 840



Medverkande artister, musiker, tonsättare och föreläsare

Jan Carleklev
Jan Carleklev har en bakgrund inom scenkonsten där ljud och musik står i fokus. Efter en masterutbildning i design på konstfack är det idag kontexten som avgör vilket material han använder. Det handlar alltid om att skapa upplevelser som gör anspråk på vår tid.

Jan Carleklev fascineras av hur tid kan formas för att engagera och berika upplevelser genom flera sinnen, speciellt genom ljud och taktilitet. Ordet upplevelser återkommer ofta i hans arbete och inget är viktigare än det som sker hos människan som upplever hans verk.
www.carleklev.se



Tryggve Lund
Corpus Nexu är ett verk för en stol, en vibrationshögtalare, och ett stycke elektronisk musik. Den elektroniska musiken är inte gjord för att lyssnas till på egen hand, utan som ett ackompanjemang till tankar, känslor och mentalisering. Genom att göra musiken platsbunden i formen av en komfortabel stol, vänd mot ett fönster, läggs här till rätta för möjligheten att låta musiken bli en del av upplevarens tankesfär.

Tryggve Lund är ljudkonstnär och tonsättare som till sommaren är klar med tre års studier i komposition vid Musikhögskolan i Göteborg. Han kommer nu att fortsätta med vidare studier i Japansk traditionell musik - ett intresse som har lett till utvecklandet av två helt säregna elektroniska instrument. Själv säger han: Trots det tillsynes
meningslösa i att dedikera sitt liv till något så udda som ljudkonst ekar alltid Cat Stevens ord i bakhuvudet; "It's hard, but it's harder to ignore it".
soundbytryggve.wordpress.com



Erik Bünger
THE THIRD MAN
Pappa berättade om filmen för mig; en man söker efter en annan man i en stad, alla han möter säger att han söker förgäves eftersom den eftersökte redan är död, men mannen vägrar ge upp och plötsligt tycker han sig skymta den andres ansikte i en portuppgång. Sedan satte sig pappa framför pianot, slog upp noterna och, på sitt eget smygande vis, spelade han ledmotivet till Den Tredje Mannen, och jag drömde om fotsteg som ekar i gränder och en väldig skugga som fladdrar förbi i ögonvrån. Varje gång jag hör den där melodin får jag samma obehagliga känsla av att någon iakttar mig.

Erik Büngers performance försöker följa fotspåren efter en undanglidande varelse vid namn The Third Man. Han tar Julie Andrews extatiska kropp i besittning, när hon förvandlar sju oskyldiga barn till musikaliska marionetter. Vi hör honom igen i ängelns sång när den med sin fjäderpenna ristar in ljudvågor i mänsklig hjärnvävnad. Han är rösten hos varje gravid mor som badar sitt försvarslösa foster i sång.
Erik Bünger

Erik Bünger är svensk konstnär och kompositör, född i Växjö och boende i Berlin.
www.erikbunger.com



Anne Pajunen
Process in Progress, del 2
”Fragment och framåt”
Anne Pajunen är sedan hösten 2011 Artist in Residence i Media Artes. Inom ramarna för
sitt residence-skap påbörjade hon tidigt i våras sitt utforskande arbetet kring begreppet, platsspecifika och konstnärliga processer. Under tre veckor arbetade hon på Växjö Konsthall med en grupp unga sångare från Växjö Kulturskola. Resultatet blev en work-in-progress-utställning, ”Vi är här. Vi kommer snart tillbaka”. Denna utställning utgör del 1 i projektet Process in Progress.

Idag får vi lyssna till del 2 i detta utforskande arbete, ”Fragment och framåt”, vilket är en improviserad performance för röst, rörelse och flyttbara objekt m.m. Verket utgår ifrån minnen av den första delens ljudvärld och rumslighet. Stämmor, delar av rörelsemönster eller textfragment kan återkomma. Detta kommer samtidigt att vara katalysator för, och sikta fram emot nästa pusselbit, del 3, vars resultat presenteras i höst på Italienska Palatset. Anne Pajunen är tonsättare/sångerska/performancekonstnär.
www.annepajunen.com



Hans Parment
ANING
Inom ramarna för ett större, konstnärligt forskningsprojekt lett av tonsättaren Ole Lützow Holm, framförde kammarorkestern Musica Vitae tidigare i vår hans verk ”Utflykter och tillflykter”. Materialet består av en samling fristående fragment, numrerade från A till O, vars inbördes ordning inte är fastlagd. Dirigent och musiker hade enats om strykningar och omtagningar samt om ändringar i klangfärg, tempo, dynamik etc. Vad återstod av det ursprungliga verket …?

Verkets öppna form och fria tolkningsmöjligheter har inspirerat tonsättaren Hans Parment att, utifrån ett elektroakustiskt perspektiv, ytterligare vidga ramarna. Dansarna har valt ur det musikaliska stoffet och av fragmenten har skapats en ny ordning men också tillförts nya parametrar.

För att belysa hur man som hörselskadad (kanske) upplever musik har Parment arbetat med de parametrar som försvårar hörbarheten. Samtidigt, utifrån ett synskade- perspektiv, har han använt sig av en avancerad mikrofonteknik för att därigenom lyfta fram starka kontraster och dansarnas egna kroppsljud.

Koreografin speglar relationen mellan två människor och en trasmatta. Längtan och njutning finns närvarande men också frustration.

Koreografi och dans: Anna Eklund, Björn Johansson Boklund
Musik: Ole Lützow Holm, bearbetning, Hans Parment


Hans Parment är tonsättare och flöjtist. Under senare år har han alltmer kommit att fokusera på den elektroakustiska musiken i samverkan med andra konstnärliga yttringar, installationer, dans etc. Han undervisar i komposition vid Linnéuniversitetet och vid Växjö kulturskola där fokus mer ligger på ungdomars bild- och musikskapande utifrån ett samtida konstbegrepp.
www.italienskapalatset.se/ateljeforeningen.php



Anna Eklund
Anna Eklund är utbildad vid Balettakademien och Danshögskolan. Hon har jobbat som
dansare i Stockholm och utomlands men också i fria grupper främst med modern/nutida dans. Sedan 10 år är hon bosatt i Växjö och verksam som danslärare på estetiska programmet, Katedralskolan och Kulturskolan. Hon har tidigare samarbetat med Björn Johansson Boklund, och med Hans Parment har hon gjort ett flertal dansföreställningar.



Björn Johansson Boklund
Björn Johansson Boklund är född och uppvuxen i Varberg. Ville bli cirkusartist, men var för dålig så han blev skådespelare. Han har gått teaterhögskolan i Malmö och jobbar på regionteatern Blekinge Kronoberg. Detta är det andra dansprojektet Björn gör med Anna, och det första med Hans och Media Artes.



En ljudvandring, vad är det?
En ljudvandring kanske kan vara mycket, men den kan också vara, som under Växjö LjudkonstFestival, en vandring under vilken seende – med bindlar för ögonen – leds av synskadade. På sin väg från Stortorget till Växjö Konsthall vandrar man i grupper men stannar också, runt om i centrum på olika ställen, för att lyssna på ljud, spännande ljud, både vackra och fula, men också på så kallade referensljud, väl igenkännbara ljud vilka utgör ”ljudfyrar” för den som inte äger fullgod syn.

Slår det oss aldrig att ljuden inte bara är källa till en flertusenårig musiktradition utan också spännande i sig själva? Det verkar inte så. Mattias Pentti, Johan Svensson och Olof Lundbeck, studenter i komposition och Musikalisk Specialisering vid Linnéuniversitetet, har funderat mycket på detta och kommer att följa ljudvandringen utifrån ett forskarperspektiv samtidigt som de utgör ”levande ljudfyrar och ljudbojar”.



Seminarium på IOGT
Tillgänglig kultur – för alla!

Föredrag med avslutande, öppen frågestund.
Medverkande:

• Miralema Klokic, projektledare: Om projektet ”Arrangera för flera”.

• Ana Maria Silva - "Mina bilder, då och nu".
Ana Maria har inte sett under störe delen av sitt liv; ändå är bilder viktiga
för henne. I samband med " Växjö LjudkonstFestival" berättar hon om vad
estetiska upplevelser har betytt för henne som verktyg för att motverka
isolering och utanförskap.

• Sara Forsman, ordförande i föreningen Pascal berättar: ”Vad är Pascal?



Paneldiskussion på Biblioteket/Galaxen

Tema: ”Vem berör konsten – vem berörs av konsten, eller om man så vill, vem äger rätten att tolka, vem sätter ramarna”.

I panelen: Carin Gerok, psykolog;Ana Maria Silva, Hans Parment, tonsättare/pedagog

Moderator: Thomas Liljeholm, tonsättare och ordförande i Media Artes.