media artes

kalender

Jonny Axelsson - Slagverk

Växjö Konsthall den 27 April 2024 kl. 16:00

Jonny Axelsson har vunnit ett stort internationellt erkännande och är hyllad av musikkritiker, för djupet och dimensionerna i hans uttolkningar.
- Fri entre -
Program kommer senare

j

Han har introducerat historisk slagverks-repertoar till den svenska scenen, bland annat i form av soloverken av Iannis Xenakis och av Kevin Volans, och initiativtagare till den första svenska uppsättningen av Steve Reichs"Drumming". Han är ständigt involverad i nära samarbeten med tonsättare, många gånger under väldigt lång tid: Volker Staub, Kevin Volans, Karin Rehnqvist, Leilei Tian, Christopher Fox, Paulina Sundin och Johannes Fritsch är några av dem.
I sitt komponerande har han funnit sitt tonspråk framsprunget ur hans erfarenhet som interpret och improvisatör, och genom alla nära samarbeten med erfarna tonsättare, men också i samverkan med dansare och bildkonstnärer.
Konsertverksamheten omfattar framträdanden över hela världen, däribland som solist med orkestrar såsom Radio-Sinfonieorchester Stuttgart, Göteborgs Symfoniker, Stråkorkestern Musica Vitae och KammarensembleN. Jonny Axelsson har
medverkat på ett flertal inspelningar som solist och kammarmusiker. CD’n "Percussione Con Forza" utnämndes i musiktidskriften the International Record Review till "best contemporary music CD of the year", och hans inspelning av Zyklus av Karlheinz Stockhausen hyllades av tonsättaren själv och av György Ligeti.
År 2004 tilldelades han Föreningen Svenska Tonsättares Interpretpris.