media artes

kalender

Musica Vitae, Stockholms Saxofonkvartett & Paulina Sundin

Växjö Konsthall den 20 Maj 2011 kl. 19:00

Media Artes c/o Växjö Konsthall
Ett samarbete mellan Stockholms Saxofonkvartett och Musica Vitae. Två homogena klangkroppar möts för att frambringa ny ohörd musik i ett uruppförande av Paulina Sundin, Ytspänningar.

j

Musica Vitae & Stockholms Saxofonkvartett, Michael Bartosch dirigent
Paulina Sundin URUPPFÖRANDE Ytspänningar beställningsverk CoMA/Musik i Syd

Tonsättaren Paulina Sundin föddes i Kristianstad men växte upp i Stockholm där hon utbildat sig inom bl a komposition, musikvetenskap och musikpsykologi. För tio år sedan kom hon i kontakt med elektroakustisk musik för första gången och blev fascinerad av dess uttrycksmöjligheter. Paulina är en av våra mest intressanta tonsättare inom den elektroakustiska musiken idag. Henns musik framförs över hela världen, på konserter och i radio, och nya uppdrag väntar för lång tid framöver.

Musica Vitae är en av Sveriges mest välrenommerade kammarorkestrar. Repertoaren består av såväl klassisk som nutida konstmusik. I gränsöverskridande projekt samarbetar orkestern varje spelår med andra konstformer. Musica Vitaes generalprogram speglar bredd och kvalitet. Med fler än 150 nyskrivna verk sedan 1985 är Musica Vitae den svenska orkester som spelat flest uruppföranden. Den klassiska kammarmusikrepertoaren paras med nutida konstmusik och många internationellt kända, både svenska och utländska, solister och dirigenter har gästat Musica Vitae. Musica Vitae framträder regelbundet i radio och TV. Musica Vitae arbetar medvetet för att främja svenskt musikliv och har uruppfört många nya verk, skrivna på beställning direkt för orkestern av svenska kompositörer.

Stockholms Saxofonkvartett bildades 1969 och har med nuvarande besättning varit verksam i mer än tjugofem år. Per Hedlund, Leif Karlborg, Jörgen Pettersson och Sven Westerberg har specialiserat sig på svensk och utländsk kammarmusik för saxofoner och avancerad elektroakustisk musik – kvartetten har fått sig tillskrivet mer än 400 verk. Våren 2011 presenterar de båda ensemblerna en skräddarsydd konsert med då-, nu- och framtida toner.