media artes

kalender

Faint noise and timbres of twilight

Media Artes c/o Växjö Konsthall den 1 Oktober 2011 kl. 16:00

Faint noise and timbres of twilight är ett tvärsnitt av en ung europeisk generations musikskapande.
Medverkande: Karin Hellqvist, violin, Anna Petrini, blockflöjter, Malin Bång, ljudobjekt.
Entre 50:- medlemmar, 100:- icke medlemmar, Studerande fri entré

j

____________________

KONSERTPROGRAM

MALIN BÅNG (1974)
...när korpen vitnar (2003)
För violin (9 min)

HANNA HARTMAN (1961)
borderlines (2009)
För ljudobjekt, tape och violin (8 min) (beställt av Kulturrådet och Curious Chamber Players)

OSCAR BIANCHI (1975)
Crepuscolo (2004)
För Paetzold kontrabasblockflöjt och live elektronik (16 min)

Paus

MALIN BÅNG (1974)
Split Rudder (2011)
För Paetzold kontrabasblockflöjt och live elektronik (9 min) (beställt med stöd av Kulturkontakt Nord)

LUCIANO BERIO (1925-2003)
Sequensa VIII (1976)
För violin (13 min)

LEILEI TIAN (1971)
In our image in our likeness (2007)
För blockflöjt och violin (15 min) (beställt av Barlow Endowment for Music Composition at Brigham Young University)
Karin Hellqvist, violin Anna Petrini, blockflöjter Malin Bång, ljudobjekt och presentation
____________________

OM PROGRAMMET

Faint noise and timbres of twilight är ett tvärsnitt av en ung europeisk generations musikskapande. I detta konsertprogram har vi samlat erfarenheter, samarbeten och intryck vi fått och haft under studier och vistelser i Berlin, Amsterdam och London. Tonsättarna i vårt konsertprogram har estetiska beröringspunkter med varandra, men framför allt finns det hos dem alla ett väl artikulerat personligt uttryck som tilltalar oss. Luciano Berio utgör generationsmässigt ett undantag i programmet och blir en referens till tonsättarna från den yngre generationen.

Malin Bång är internationellt uppmärksammad för sin nyfikna, energiska musik och spelas regelbundet vid festivaler som Wittener Tage für Neue Kammermusik, Festival Musica Strasbourg, Darmstädter Ferienkurse och Huddersfield Contemporary Music Festival. ...när korpen vitnar (2003) tar sin utgångspunkt i en ballad. Medeltida Sven i Rosengård har under ett slagsmål dödat sin bror och tvingas lämna landet. Den slingrande dialogen före avfärd mellan Sven och hans förtvivlade mor har inspirerat Malin Bång: När kommer du tillbaka? - När korpen vitnar... - När vitnar korpen? - Korpen vitnar aldrig...

Hanna Hartman är verksam i Berlin och internationellt känd för sin radiokonst, performance och ljudinstallationer. 2005 tilldelades hon det prestigefyllda Karl Sczuka-priset för sitt verk ”Att fälla grova träd är förknippat med risker” Hon var P2:s Composer in residence 2007-2008 Borderlines är ett fascinerande stycke både visuellt och klingande. Det beställdes av Curious Chamber Players genom Kulturrådet 2009. Hartman har ett särskilt fantasifullt och träffsäkert öra för ljud. Dessutom är hon en skicklig tonsättare och kan komponera sitt material, vilket lyfter Bordelines från att vara samlade ljudobjekt till att bli avancerad kammarmusik, där besättningen bland annat utgörs av muttrar, stålstänger och kontaktmikrofoner.

Oscar Bianchis musik spelas flitigt av ensembler som Klangforum Wien, Ensemble Modern, ICTUS, Nieuw Ensemble, Neue Vocalsolisten Stuttgart, Ensemble l'Itineraire. Han har studerat vid IRCAM, samt vid Columbia University i New York och varit stipendiat hos DAAD i Berlin samt hos Ictus Ensemble. 2005 vann Oscar Bianchi det prestigefulla Gaudeamus Priset. Bianchis verk Crepuscolo, för kontrabasblockflöjt och live elektronik, har redan hunnit bli en klassiker i den moderna blockflöjtsrepertoaren. Anna Petrini gav det svenska uruppförandet vid World New Music Days 2009 och har nyligen gjort en world premiere recording av stycket. “När solen ännu inte gått upp, eller, när den just ska gå till vila, är det varken dag eller natt. Crepuscolo är en hyllning till denna ljusets tvetydighet, där tid och rum upphör”

I Malin Bångs Split Rudder är en mikrofon placerad inne i kontrabasblockflöjten, och de båda öppningarna där luften vanligtvis strömmar ut är stängda. Genom denna preparering förstärks den konkreta och rika klangvärld som pågår inne i instrumentet och sätter fokus på ett spektrum av kontrasterande ljud, från sköra andningar och svaga brus till perkussiva klaffljud och råa growls i det lägsta registret. Formen har influerats av det dramatiska förloppet i berättelsen om skeppet som förliser i ”Briggen Blue Bird av Hull”, den kända balladen av Evert Taube.
Split Rudder är beställt av Anna Petrini med stöd från Kulturkontakt Nord.

Luciano Berios personliga modernism är väl känd från mästerverk som Sinfonia (1968-69) och från verkserien Sequenza. Arbetet med de utforskande och krävande soloverken i serien pågick under större delen av hans liv som tonsättare. Sequenzan för violin, nummer VIII är komponerad 1976, under en av Berios mest nyskapande perioder och det tog honom sju år att färdigställa stycket. Denna Sequenza är det mest historierelaterade soloverket i serien och en hyllning till Bachs Partita i d-moll för soloviolin. En modern klassiker som fortfarande utmanar och en virtuos upptäcktsfärd i klang, struktur och tonalitet som vecklar ut sig runt ett ensamt klingande a.

Leilei Tian är ursprungligen från Kina men bosatt i Paris. Under två år studerade hon komposition vid Musikhögskolan i Göteborg. Hennes musik spelas vid festivaler som Huddersfield Contemporary Music Festival, Festival Agora i Paris, International Gaudeamus Music Week, Stockholm New Musik och La Biennale Venice. I Tians musik suddas gränserna ut mellan tradition och modernitet, väst och öst, drama och poesi, hon skapar istället sin musik utifrån ett tidlöst filosofiskt och sprituellt tänkande. Tian har en förmåga att klangligt maximera kammarmusik i det lilla formatet. In our images in our likeness är ett vackert, poetiskt sycke, rikt på energi och virtuositet. Karin Hellqvist och Anna Petrini uruppförde verket i februari 2011.
____________________

BIOGRAFIER

Efter violinstudier vid musikhögskolorna i Stockholm, Berlin och Oslo tog KARIN HELLQVIST 2011 sin diplomexamen vid Royal College of Music i London med ett Artist Diploma in Performance. Hon har även som stipendiat studerat för medlemmar ur Ensemble Recherche och Klangforum Wien. Som solist såväl som i ensemblerna Oslo Sinfonietta, neoN (NO), Cikada (NO) och Curious Chamber Players (SE) beställer och uruppför hon ständigt nya verk av europeiska tonsättare.
Karin har framträtt vid festivaler som Prèsences Paris, Venezia Biennale, Warsaw Autumn, för Nuovo Virtuoso Tokyo och samarbetat med bland annat Kungliga Dramatiska Teatern. Hon är stipendiat för Dobloug Foundation Norway, RWE Dea Germany och vid 45th International Summer Course for New Music Darmstadt där hon 2010 erhöll ett Kranichsteiner Stipendienpreis. Under 2011 ger Karin konserter vid bland annat ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival, Huddersfield Contemporary Music Festival, November Music Netherlands, Sound Scotland, Estonian Music Days, som Rising Star för Royal College of Music i London och för tonsättarkollektivet Company Bene, Japan.
www.karinhellqvist.com

ANNA PETRINI är verksam som solist och kammarmusiker, hon är väl förankrad både i nutida och tidig repertoar. Anna har framträtt vid festivaler och konsertserier runt om i världen, bl.a på Tokyo Operan (JP), Casa da Musica (PT), World New Music Days 2009 (SE), Båstad Kammarmusikfestival, Musica Electronica Nova (PL) och Nordic Music Days 2011.
Hon har gjort radioinspelningar för svensk, holländsk, australisk och italiensk radio, samt framträtt i tysk/franska tv-kanalen Arte.
Anna har studerat vid Kungliga Musikhögskolan för Dan Laurin samt vid Conservatorium van Amsterdam för Walter van Hauwe. Med barockensemblen Trio Stravaganti vann Anna 2007 tävlingen "Ung och Lovande". Två omfattande turnéer med Svenska Rikskonserter följde efter vinsten.
Under 2012 kommer Annas första solo cd (dB Production), med verk för kontrabasblockflöjt av bl.a. Fausto Romitelli, Oscar Bianchi, Dominik Karski och Malin Bång. Med franske flöjtisten Fabrice Jünger beställer hon under 2011/2012 verk för kontrabasblockflöjt, kontrabasflöjt och elektronik. En av duons första konserter äger rum på Warsaw Autumn 2012.
www.annapetrini.com

MALIN BÅNG utforskar rörelse och intensitet i sin musik. Hon definierar sitt musikaliska material med utgångspunkt från dess friktionspotential, och skapar ett spektrum av kontrastrika gester och strukturer som rör sig från det intimt sköra till det råa och obstinata. Hon använder ofta ljudande objekt för att utöka den instrumentala klangvärlden och för att antyda att det inte finns en begränsning i vad som kan skapa ett konstnärligt värde.
Malin Bång samarbetar med ensembler i ett stort antal länder och är dessutom hustonsättare för Stockholms-baserade Curious Chamber Players. Några av hennes aktuella samarbeten involverar tyska ensemble recherche vid Wittener Tage für Neue Kammermusik, belgiska Nadar vid Darmstädter Ferienkurse, franska Alpeh och deras Forum for Young Composers, Ensemble Nikel vid Donaueschinger Musiktage, samt Klangforum Wien i samband med Impuls Festival i Graz. Under 2010 erhöll hon utnämningen Kranichsteiner Stipendienpreis vid festivalen i Darmstadt och under 2012 är hon inbjuden av tyska instutitionen DAAD till det ettåriga residenset Berliner Künstlerprogramm.
www.malinbang.com