media artes

kalender

Skisser och Rutiner med Daniel Skoglund

Växjö Konsthall den 6 April 2013 kl. 15:00

Monokrom minamalelectro - blyertstecknande som ett sätt att visualisera och skapa ljud och rytmer. Successivt och delvis kontrollerbart komponeras verket genom arbetet med skisserna där transparens och jämlikhet mellan ljud och synintryck är centralt.

j

Daniel Skoglund arbetar med ljudinstallationer, konserter och sceniska framföranden. Utgångspunkten är ofta en egenkonstruerad apparat som är specifik för ett enskilt verk. Slumpen är hans trognaste kollega och är på något sätt närvarande i alla hans arbeten.

Under 1990-talet var Daniel Skoglund medlem i ljudkonstduon 8tunnel2 som bland annat uppmärksammades då de spelade på elektrifierade grönsaker. Sedan dess har han arbetat både solo och i ett flertal samarbete med andra konstnärer och musiker i Sverige och internationellt.

http://www.myspace.com/danielskoglund

Utdrag från Palimpsest, ett samarbete med Kathy Hinde (UK)
http://vimeo.com/18915548
== == ==

Välkommen på vernissage för utställningen med Cajsa von Zeipel lördagen den 6 april kl. 13–16. Invigning kl. 14 av Camilla Carnmo, kulturjournalist. Performance med ljudkonstnären Daniel Skoglund kl. 15. Utställningen pågår till den 19 maj. Vi har bett Camilla Carnmo intervjua Cajsa von Zeipel och skriva en text om Cajsa och hennes konst. Så här inleder Camilla sin betraktelse:

”Det var i höstas och jag var övertrött på människor och övermätt på böcker. Jag var i Göteborg på bokmässan. En vän drog med mig till konsthallen, vi skulle se en separatutställning. Men på väg till den fastnade jag i trappan. Jag saktade ner och stannade upp och bara stod där och lät mig uppslukas av en groteskt stor vit skulptur som svävade runt sakta sakta. En jättelång, spinkig strippa runt sin stång. Hon såg utsatt ut och samtidigt jättestark och onåbar. Blicken inåtvänd och de där jättestora skorna skulle kunna sparka ner mig närsomhelst. Verket hette Seconds in ecstacy och var skapat av Cajsa von Zeipel. Några månader senare ringer Växjö konsthall och ber mig skriva om henne.

Cajsa von Zeipel är skulptör. Hon jobbar i frigolit och gips, gör vita verk i stora format. De påminner om antikens klassiska marmorskulpturer och hon blinkar med ena ögat åt den konsthistoriska referensen samtidigt som hon säger något helt annat, något samtida, vulgärt, modernt, urbant och rått. Avmagrade unga kvinnor i lite kläder och på höga klackar som med tomma ansiktsuttryck utstrålar makt, styrka, kontroll. Blotta storleken gör dem larger than life, både bokstavligt och bildligt. Hon har slagit igenom snabbt. Prestigefyllt galleri, offentligt verk mitt i Stockholm, separatutställningar. Hur Cajsa von Zeipel hittade det konstnärliga uttryck som nu är hennes eget, tydligt signifikanta, är en lång berättelse.”

Läs mer om Cajsa von Zeipel:
http://www.cajsavonzeipel.com/

Läs hela Camilla Carnmos text:
http://www.vaxjo.se/-/konsthall/Utstallningar/Utstallningar-2013/Cajsa-von-Zeipel/