media artes

kalender

UmeDou - Karolina Öhman - cello Erika Öhman - slagverk

Växjö Konsthall den 13 November 2013 kl. 19:00

Cello-slagverk duon UmeDuo framträder internationellt och vill särskilt intressera människor för nutida musik. Duon har framträtt på flera platser i Europa, som t ex Queen Elisabeth Hall och St Martin in the Fields i London,

Fri entré

j

Musikinstrumentenmuseum Berlin, vid Samtida Musik i Stockholm samt Festival Meggenhofen, Österrike.
Flera tonsättare som t.ex Esaias Järnegard, Teresa Carrasco, Luke Styles och Timothy Salter har komponerat verk tillägnade UmeDuo.

Våren 2011 utsågs duon till "unga artister" av den brittiska konsertbyrån Park Lane Group, och sommaren 2012 blev de stipendiater vid "Schierse-Stiftung" i Berlin. 2013 blev UmeDuo vinnare av kammarmusikbiennalen "Ung och Lovande" i Västerås.

Program
Klaus Huber: Rauhe Pinselspitze II (1992) 3'
Esaias Järnegard: Stenar- aska, aska (2011) 7'
Georges Aperghis: Cinq Piéces (1994) 11'
Teresa Carrasco: Lummelundagrottan (2011) 10'
Malin Bång: Arching (2013, uruppförande) 10'
Simon Steen-Andersen: Next to Beside Besides (2003/06) 4'
Charles Wuorinen: Grand Union (1976) 12'

Programförklaringar:
Klaus Huber (f 1924): Rauhe Pinselspitze II (1992)
Klaus Huber skrev Rauhe Pinselspitze II (grov borste) till sin goda vän, den koreanske kompositören Isang Yun, för att fira hans 75 - årsdag. Stycket har många influenser från koreansk folkmusik och skrevs ursprungligen för kayagum (ett koreanskt stränginstrument) och buk (en koreansk trumma). Huber gjorde flera versioner av detta stycke, inkluderande den som UmeDuo framför, för cello pizzicato och buk.

Esaias Järnegard (f 1983): Stenar – aska – aska (2011, beställningsverk av UmeDuo)
Den unge svenske tonsättaren Esaias Järnegard komponerade Stenar-Aska, Aska på en bondgård i januari 2011, under en mycket kall och snörik vinter. Med blick ut över det kyliga vinterlandskapet hörde han ljudet av fotsteg mot snön, isiga harmonier, distorsion, ljudet av metall och avlägsna resonanser. När han omvandlade dessa ljud till musik blevresultatet Stenar – Aska, Aska.

Teresa Carrasco (f 1980): Lummelundagrottan – Natural Sounds of my Conscience
(2011, beställningsverk av UmeDuo)
Sten, trä och vatten är naturliga element som samverkar med cellon och slagverket i kompositionen Lummelundagrottan - Natural Sounds of my Conscience. Musiken är baserad på minimalistisk musikalisk estetik. Den egna rösten spelar också en viktig roll i stycket. Utdrag ur dikten ”I min lilla vrå bland bergen” av poeten J.A. Wadman (1777-1837) reciteras viskande av musikerna; med sina röster som andetag speglas grottans hemligheter.

Georges Aperghis (f 1945): Cinq Pièces (1994)
Den grekiske kompositören Georges Aperghis studerade bl a för Mauricio Kagel och influerades starkt av dennes dramatiska musik. Aperghis har gjort ett flertal teatralakompositioner, ofta avabsurd karaktär. Även dessa fem kontrasterande stycken har teatrala inslag, där musikerna bland annat använder sina röster.

Malin Bång (f 1974): Arching (2013, uruppförande) för cello, akustiska objekt och elektronik.
Arching utgörs av en dialog mellan cellon och de verktyg som byggde instrumentet. Att mejsla ut en brilliant och balanserad klang är det övergripande målet under hela instrumentbyggarprocessen. Men långt innan cellon är ett färdigt instrument generar den en mängd intrikata ljud som uppstår i mötet mellan trämaterialet de noggrant utvalda verktygen. Målet har varit att fokusera på ljud från verktyg som används i processens olika skeden och utforska det breda spektrum av klanger och gester som möjliggörs när cellon interagerar med rörelser från sågar, raspar, hyvlar och håljärn.

Simon Steen – Andersen (f 1976): Next to Beside Besides nr. 0 och nr. 4 (2003/2006)
Next to Beside Besides är skrivet av den danske tonsättaren Simon Steen-Andersen. Han har skrivit flera versioner av detta verk för olika instrument, tex saxofon, flöjt, piano och dragspel. UmeDuo spelar versionerna nr 0 och nr 4 för cello och virveltrumma. I detta verk vill Steen-Andersen utforska rörelsen i spelet. Som en konsekvens av hur vi rör oss, uppstår musiken.

Charles Wuorinen (f 1938): Grand Union (1972)
Grand Union komponerades av Charles Wuorinen 1972. I motsats till den minimalistiska tradition Teresa Carrasco arbetar i, kan den amerikanske kompositören Wuorinens uttrycks-medel beskrivas som maximalistiska. Hans musik är dramatisk och mycket uttrycksfull, fylld av infall och idéer.