media artes

kalender

VIDEO ERGO SUM

Galleri Italienska Palatset den 16 November 2013 kl. 15:00

Tino Bittner - Udo Dettmann - Thomas Sander
Lördagen den 16 november öppnar VIDEO ERGO SUM med konstnärer från Växjös tyska vänort Schwerin. Utställningen är uppdelad på två platser – Växjö konsthall och Italienska Palatset.

Fri entré

j

Program den 16 november

Växjö konsthall
Öppet kl. 13–16. Musik med elever från Växjö kulturskola från kl. 14. Invigningstal av Schwerins borgmästare Angelika Gramkow kl. 14.30. Därefter berättar konstnärerna om sin konst.

På Italienska Palatset
Öppet från kl. 15. Förfriskningar och lättare buffé.

OBS! Gratis buss för alla från Växjö konsthall till Italienska Palatset på vernissagedagen kl. 15. Återresa kl. 16.30.

Utställningsperiod, 16 nov–12 jan

Växjö konsthall
Ordinarie öppettider: Ti–fr 12–18, lö– sö12–18.
Webb: www.vaxjo.se/konsthall
Tel. 0470-41475
E-post: konsthall@vaxjo.se
Adress: V. Esplanden 10, Växjö

Italienska palatset
Ordinarie öppettider: Ons–lö 11–14.
Webb: www.italienskapalatset.se
Tel.: 0735932436
E-post: italienskapalatset@gmail.com
Adress: J F Liedholms väg 17, Växjö

UTSTÄLLNINGSINFORMATION:

På nittiotalet bredde tevekomedin ut sig; den med skratt på burk istället för åskådare som skrattade åt vitsen Varför detta skratt? Det visar mig när jag ska skratta. Det är en plikt att skratta, inte något spontant. Men detta svar räcker inte då jag vanligtvis inte skrattar utan grund. Ett sannare svar vore att någon annan – förkroppsligad av bildskärmen – till och med befriar mig från plikten att skratta genom att skratta i mitt ställe. När jag efter en dag av ansträngande arbete tomt stirrar på skärmen kan jag säga själv att jag genom andra upplevt en skön kväll. Det finns konstverk med inbyggda åskådare. Och det finns åskådare som hellre låter någon annan skratta eller känna rädsla eller medlidande. Är inte också de överfyllda skyltfönstren i de stora inköpscentren vars utbud den tålmodigaste kunds upptagningskraft mångfaldigt överträffar också självbetraktningsapparater som ger nyttjaren känslan av att bli sedd och därigenom delta, icke-nyttjaren känslan av att inte kunna se eller att måste kunna se. Är det inte så att besökaren som faktiskt bara ser liten upplever det faktum att det finns mycket att se som om de faktiskt ser mycket. Min upptagningskraft är beviset för min existens. Grundidéen för denna utställning är att vi, konstnärerna, genom att vi grubblar över om den egna föreställningsförmågan inte också kunde vara den från andra. Om den blir påverkad utifrån exempelvis genom medierna, eller om verkligheten inte är förknippad med inbillningen. Man omvandlar andras idéer omedvetet och tror att det är ens egna infall. Bakom står frågan om den egna identiteten och kvar står den filosofiska grundfrågan: Vem är jag? Titta efter hur det är med de andra från Schwerin.